GRATIS Stappenplan naar Financieel Bewustzijn
Download 'm hier >>

Page content

Je administratie in vijf stappen op orde

article content

Je administratie in vijf stappen op orde

Je hebt het vast wel eens meegemaakt, want het overkomt iedereen, ook mij (!): Je staat rood bij de bank, wilt graag sparen maar het lukt niet, post die overal rondslingert… Dat is vanaf nu verleden tijd!

 

In de blogs die ik schrijf, neem ik je mee in mijn wereld. Wil je graag antwoord op vragen en een uitgebreide uitleg over financiële en budgetteringszaken? Die krijg je van mij! Want dit zijn niet de leukste dingen om je mee bezig te houden, maar daarom is het júíst de kunst een sport te maken van besparen en je administratie simpel en overzichtelijk te houden. In de blogs krijg je hier tips & trucs over aangereikt, omdat ik je hier graag bij help!

 

Vandaag ga ik je meer vertellen over post sorteren en ordenen in vijf stappen. Een paar dingen zijn hierbij belangrijk:

  • Maak & neem er de tijd voor;
  • Zorg ervoor dat je je hierop kunt concentreren en je het niet hoeft af te raffelen;
  • Daarnaast is het handig om één of meerdere ordners, tabbladen, insteekhoesjes en een perforator in huis te hebben.

Een geordende administratie voeren, hoe doe ik dat?

Stap 1

Wanneer je al ordners en de bijbehorende spullen in huis hebt, begint absoluut de meest vervelende klus; het uit- en/of opzoeken van je papieren. Als je de spullen nog niet in huis hebt, zet deze zaken dan op je boodschappenlijst en haal ze in huis voordat je aan de slag gaat.

Heb je de papieren bij elkaar liggen of liggen ze her en der verspreid? Ga al je kasten, laatjes en manden of dozen langs, zodat je zeker weet dat de stapel compleet is. Misschien kun je ook nog even in de oud-papierbak kijken, nu je toch bezig bent?!

 

Stap 2

Dan is het een kwestie van stapeltjes maken: Brieven van de woningbouw/hypotheek, bankafschriften, pensioengegevens, loonstrookjes of uitkeringsgegevens, belastingpapieren, jaaropgaven, verzekeringspolissen en -facturen, contracten van abonnementen (telefoon, internet, leningen) en garantiebewijzen.

Maak voor jezelf in de ordner en met de tabbladen een duidelijk overzicht.

Doe wat voor jou het beste werkt; werk je graag op alfabetische volgorde of liever naar wat jij belangrijk vindt? De volgorde maakt niet uit, jíj moet er wijs uit worden, als er maar een bepaalde structuur in zit!

 

Stap 3

Sorteer de stapeltjes die je hebt gemaakt vervolgens op datum (met de oudste onderop), perforeer indien nodig en stop ze achter het tabblad dat jij hebt gekozen. De belastingpapieren kun je eventueel apart onderverdelen in inkomstenbelasting, toeslagen en gemeentelijke belasting.

 

Stap 4

Bij facturen is het handig om erop te zetten of ze betaald zijn of niet en zo ja, wanneer.

Zelf vind ik het fijn werken om de facturen die nog betaald moeten worden vóórin in de map in een insteekhoesje te stoppen; zo zie ik meteen dat ik die facturen nog af moet handelen wanneer ik mijn ordner open.

 

Stap 5

Krijg je bepaalde polissen en/of brieven via de e-mail binnen? Zorg dan óók digitaal voor een ordening!

In je e-mailaccount kun je bijvoorbeeld een map ‘Verzekeringen’ aanmaken en op je computer in Documenten een apart mapje ‘Administratie’ of ‘Boekhouding’ voor afschriften en jaaroverzichten van de bankrekening. Die krijg je tegenwoordig in .pdf bestand als je internetbankiert.

 

administratie

 

Andere handige tips waarmee jij je administratie op orde houdt:

  • Bewaar diploma’s en certificaten in een aparte ordner; dit zijn belangrijke documenten die je je leven lang moet (en wilt) bewaren!
  • Gooi post waar je gegevens (naam, adres, rekeningnummer) opstaan, nooit zomaar weg, maar versnipper het goed! Diefstal en misbruik van je identificatie gebeurt eerder dan je denkt en dit wil je natuurlijk voorkomen.
  • Maak jaarlijks ‘schoon schip‘. Zoek je map(pen) uit; heb je bijvoorbeeld nieuwe verzekeringspolissen gekregen? Of is de garantie van een product verlopen? Gooi dit dan weg (versnipperd) bij het oud papier. Zo houd je het overzicht en raken je ordners niet overvol. Je kunt er voor kiezen om elk jaar een nieuwe ordner te vullen; doe wat voor jou het fijnste werkt!

 

Omdat de uitdrukking:

“Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd” ook zeker voor je administratie geldt,

is het heel erg fijn om dit op orde te hebben.

 

Kom je hier zelf niet uit doordat je bijvoorbeeld net verhuisd bent en/of veel last hebt van stress door bepaalde omstandigheden? Neem dan vooral contact met me op, want als Budgetcoach ben ik ervoor opgeleid om je te ondersteunen bij dit soort praktische zaken én een luisterend oor te bieden.

 

Comment Section

3 reacties op “Je administratie in vijf stappen op orde


Door Dice Hiemstra op 15 maart 2016

Heel goed, ik doe het ook zo maar toch zie ik hier nog wel dingetjes waarvan ik denk. ..Oh slim, zoals het eruit halen van verlopen garantiepapieren e.d. die gooi ik van map jaar 1 zo in map jaar 2 terwijl dat misschien niet hoeft….goede tips hoe dan ook!


Door Liza de Boer op 16 maart 2016

Fijn hè, je administratie op orde hebben? Wat leuk om te horen dat er toch nog bruikbare tips voor je bij staan!

Plaats een reactie


*